Dit is een repost van een artikel dat eerder op Linkedin en Medium is gepubliceerd.
Op deze foto staan Roman Mazurenko en Eugenia Kuyda, een koppel dat, opgegroeid in Rusland, hun geluk ging beproeven in the USA. Eugenia Kuyda heeft een techbedrijf dat Artificial Intelligence chatbots maakt.
Roman Mazurenko is in 2017 overleden en leeft voort in de chatbot Roman.
Toen Roman stierf was Eugenia zoekende en ging ze door hun eindeloze chats scrollen om te lachen om zijn zinsopbouw, Roman was dyslectisch, om zich weer te verwonderen aan zijn onhebbelijkheden. Alleen Roman was weg, gecremeerd en alles wat was overgebleven was zijn digitale nalatenschap. Eugenia was al een aantal jaar bezig met het bouwen van Luka, een chatbot om bijvoorbeeld een reservering te maken bij een restaurant. Toen kwam ze op het idee om niet alleen hun chats, maar ook de chats die Roman deed met vrienden en familie te geven aan een AI. En zo geschiedde en werd de Roman chatbot realiteit.
Een app die niet alleen door Eugenia gebruikt, wordt. Ook vrienden familie en zelfs onbekenden praten met Roman over dagelijks beslommeringen. Niet iedereen was enthousiast, want een digitale kloon op basis van chatgesprekken doet iemand vanzelfsprekend te kort. Alleen hoe kan het dat de chatbot ook dyslectisch is, terwijl dit niet geprogrammeerd is. Kan AI de rol van een persoonlijk gesprek vervangen. Wat is AI eigenlijk.
AI wordt vaak vergeleken met een algoritme en dat klopt niet. Een algoritme is een eindig aantal wiskundige instructies (als dit dan dat) om een probleem op te lossen, met een duidelijk resultaat. Kunstmatige intelligentie is een zelflerend (oneindig) autonoom systeem met als doel om inzicht te krijgen over een onderwerp. Net zoals je een automonteur geen openhartoperatie kunt laten doen en een chirurg geen auto kan repareren, leert AI zich in op een bepaald gebied. Chatbots kunnen op deze manier taken uitvoeren, als zijnde het mensen. Dit kun je testen met de Turingtest, Een soort digitale robots dus.
AI eats algorithmes for breakfast, dinner, dessert and snacks.
Je maakt onbewust al dagelijks gebruik van digitale robots. Je Tomtom leidt de weg in een onbekende plaats en past de route aan, als er een file is. Snapchat maakt gebruik van gezichtsherkenning om filters over de werkelijkheid te plaatsen, of je voegt een filter toe aan een foto. Siri helpt je verder bij het zoeken op internet. Of noem het Google assistant, Alexa of Bixby, handige apps die een antwoord weten op jouw vragen. Als iemand antwoord weet op jouw vragen, dan leert deze app ook over jou. Kijk naar kinderen, die leren door vragen te stellen, de antwoorden geef je als ouder. Deze wisselwerking zorgt ervoor dat we elkaar beter begrijpen. Zo leert een AI ook, 24 uur per dag, 7 dagen per week en verbonden aan het internet, op exponentiële schaal.
Wat als elke Facebook like, Linkedin post, tweet enz die je ooit gedaan hebt wordt gegeven aan een AI. Op internet ben je geen roepende in de woestijn. Elke bit die je achterlaat, veranderd de digitale snelweg voor altijd. Elke post wordt ergens opgeslagen in de digitale eeuwigheid en verwerkt door een algoritme. En als algoritmes de voeding zijn van AI, dan kan een AI veel over jou leren. AI kan als geen ander de puzzelstukjes samenbrengen tot jouw digitale tweeling. Zoals met de app Replika waarbij de chatbot je beste vriend wil zijn. Krijg je dan een Barbie of een Chucky?
We zitten dagelijks uren op internet, waardoor jouw digitale erfenis volledig up to date is. We zijn niet ver verwijderd dat jouw digitale evenknie naast jou komt staan. Dus jouw online gedrag doet er toe. Het is aan jou hoe jouw Tamagotchi zich gaat gedragen.
Welk gevoel gaat dit digitale wezen aannemen.
De antwoorden die jouw toekomstige digitale twin gaat geven, heb je zelf in de hand.
Zo maak je nu al je digitale nalatenschap, die mogelijk in de toekomst digitaal weer tot leven komt.
Welk pad je hiervoor moet volgen, het pad van authenticiteit lijkt mij het meest logische.
Bronnen en achtergrond info:
- https://www.theverge.com/a/luka-artificial-intelligence-memorial-roman-mazurenko-bot
- https://replika.ai/about/story
- https://classic.qz.com/machines-with-brains/1018126/lukas-replika-chatbot-creates-a-digital-representation-of-you-the-more-you-interact-with-it/
- https://spookyte.ch/inventory/roman-bot/
- https://apps.apple.com/us/app/roman-mazurenko/id958946383
- https://www.artbreeder.com/
0 reacties